Flanders Education 2017: Pedagogisch aanbod

Je kan niet op voorhand reserveren voor een sessie, maar haal bij het binnenkomen je reservatieticket af aan de infobalie.

Sessie 1:

Evolueren van kleine klassieke school naar eigentijds dynamisch onderwijs? Het kan!

Lokaal: Seniorenlokaal (beneden)

9.15u-10.45u

max.45 deelnemers

Sprekers:

Kris Zaman: directeur Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom De Fontein

Patrick Van Cauteren : onderwijzer/beleidsondersteuner Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom De Fontein

Doelgroep: klasleerkrachten – zorgcoördinatoren – beleidsondersteuners – directeurs

Inhoud:

1994: Een kleine school in een middelgrote provinciestad. De verouderde gebouwen en het beeld dat mensen van de school hebben, zorgen ervoor dat de school op sterven na dood is.

2014: Berkenboom Basisschool De Fontein wordt door de internationale organisatie Ashoka geselecteerd als een van de eerste Changemaker Schools in België.

Wat is er in die 20 jaar veranderd? Hoe is de school geëvolueerd naar de dynamische leer- en ontdekplek die ze vandaag is?

Door met het team actief op zoek naar innovatieve aspecten op pedagogisch en didactisch vlak.

De twee grote pijlers van de werking zijn welbevinden en betrokkenheid. Het team ontleende deze aan de principes van het Ervaringsgericht Onderwijs.

Tijdens de sessie willen we graag vertellen en illustreren op welke manier we deze uitgangspunten in de praktijk brengen. Kring, niveaugroepen, contractwerk, verkorte instructie, weekopening, ateliers, vrije activiteit, relaxatie, meditatie, filosoferen… het is slechts een gedeeltelijke opsomming van wat er aan bod komt. Gaandeweg blijkt dat kinderen door deze aanpak ook groeien in het krijgen en nemen van verantwoordelijkheid.

We bieden u een menukaart aan met praktische tips en voorbeelden. Hopelijk kan u hieruit uw persoonlijke schoolmenu samenstellen.

Sessie 2:

Elke dag fluitend naar het werk?

 

Lokaal: Lokaal 1 (boven)

11.15u-12.30u

max 25 deelnemers

Spreker: Tania Bruggeman

Juf Tania: leerkracht vijfde leerjaar in basisschool De Wegwijzer in Assenede

Doelgroep: klasleerkrachten en zorgcoördinatoren

Inhoud:

Juf Tania is afgestudeerd in 1993, nog voor de digitale revolutie in het onderwijs. Haar onderwijscarrière kende de gekende ups en downs. Tania Bruggeman is 46 jaar en woont in Zelzate. In haar vrije tijd knutselt ze graag aan haar eigen website freespiration.be. Je kan haar ook volgen op Twitter @jufTania.

 

Tijdens deze sessie neemt zij je mee in haar dagelijkse schoolleven. Zij toont je een aantal tools en mindsets die zij gebruikt om haar passie voor het onderwijs te bewaken en te behouden. Juf Tania zal het onder andere hebben over je grenzen bewaken, time management, netwerken over de schoolmuren heen, omgaan met negativiteit, …

Sessie 3:

Co-teaching in de basisschool.

 

Lokaal: Seniorenlokaal (beneden)

11.15u-12.30u

max 45 deelnemers

Spreker: Benny Vervoort

Meester Benny, leerkracht in het 4e leerjaar, een co-teachingklas in de Gemeentelijke Basischool Salto te Oud-Turnhout.

Doelgroep: klasleerkrachten – zorgcoördinatoren – beleidsondersteuners

Inhoud:

Hoe co-teaching een antwoord kan bieden op de toenemende verscheidenheid bij kinderen. Daarbij denken we aan het extra verlenen van zorg aan kinderen in al zijn facetten maar ook de bredere kijk die leerkrachten hebben op kinderen door bevindingen met elkaar te kunnen delen en zo te komen tot een aanpak. Ook voor leerkrachten is het een rijke methode om te leren van elkaars talenten.

COV Afscheid Gust Govaerts